Operating System Multiple Choice Questions Set-5

  1. What is a long-term scheduler?
    a) It selects which process has to be brought into the ready queue
    b) It selects which process has to be executed next and allocates CPU
    c) It selects which process to remove from memory by swapping
    d) None of the mentioned

Answer: (a)

  1. If all processes I/O bound, the ready queue will almost always be _ and the Short term Scheduler will have a _ to do.
    a) full, little
    b) full, lot
    c) empty, little
    d) empty, lot
    Answer: (c)
  2. What is a medium-term scheduler?
    a) It selects which process has to be brought into the ready queue
    b) It selects which process has to be executed next and allocates CPU
    c) It selects which process to remove from memory by swapping
    d) None of the mentioned
    Answer: (c)

4.What is a short-term scheduler?
a) It selects which process has to be brought into the ready queue
b) It selects which process has to be executed next and allocates CPU
c) It selects which process to remove from memory by swapping
d) None of the mentioned
Answer: B.

  1. The primary distinction between the short term scheduler and the long term scheduler is __
    a) The length of their queues
    b) The type of processes they schedule
    c) The frequency of their execution
    d) None of the mentioned
    Answer: C.
  2. In a time-sharing operating system, when the time slot given to a process is completed, the process goes from the running state to the __
    a) Blocked state
    b) Ready state
    c) Suspended state
    d) Terminated state
    Answer: B.
  3. In a multiprogramming environment __
    a) the processor executes more than one process at a time
    b) the programs are developed by more than one person
    c) more than one process resides in the memory
    d) a single user can execute many programs at the same time
    Answer: (c)
  4. Suppose that a process is in “Blocked” state waiting for some I/O service. When the service is completed, it goes to the __
    a) Running state
    b) Ready state
    c) Suspended state
    d) Terminated state
    Answer: B.
  5. The context of a process in the PCB of a process does not contain __
    a) the value of the CPU registers
    b) the process state
    c) memory-management information
    d) context switch time
    Answer: d
  6. Which of the following does not interrupt a running process?
    a) A device
    b) Timer
    c) Scheduler process
    d) Power failure
    Answer: C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *