Operating System Multiple Choice Questions Set-1

1.Which of the following requires a device driver?

a) Register
b) Cache
c) Main memory
d) Disk

Answer: (d)

2.What is operating system?

a) collection of programs that manages hardware resources
b) system service provider to the application programs
c) link to interface the hardware and application programs
d) all of the mentioned

Answer: (d)

3.Which one of the following error will be handle by the operating system?

a) power failure
b) lack of paper in the printer
c) connection failure in the network
d) all of the mentioned

Answer: (d)

4.The first UNIX operating system was written in

A. Java
B. Pascal
C. Programming C
D. Machine Language

Answer: (C)

5.Which of the following operating does not implement multitasking truly?

A. Windows XP
B. Windows 98
C. MS-DOS
D. Windows NT

Answer: (C)

6.DOS stands for

A. Disk Operating Signal
B. Disk Operating System
C. Disk Orientation System
D. Disk Orientaional Signal

Answer: (B)

7.Which of the following extension refers to System files?

A. .PRG
B. .EXE
C. .COM
D. .SYS

Answer: (d)

8.Which of the following is an example of operating system?

A. MS-Word
B. MS-DOS
C. MS-Excel
D. MS-Access

Answer: (B)

9.Which is used to keep track of information, its location and status?

A. Memory management
B. Device management
C. Storage management
D. Both a and b

Answer: (C)

10.MS DOS supports file name upto __ characters in length.

A. 8
B. 7
C. 5
D. 2

Answer: (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *