Operating System Multiple Choice Questions Set-4

  1. Dual mode of operating system has

a.1 mode
b. 2 modes
c.3 modes
d.4 modes

Answer: (a)

  1. Multi-processor system gives a

a.small system
b.tightly coupled system
c.loosely coupled system
d.both a and b

Answer: (b)

  1. Logical extension of multiprogramming operating system is

a.time sharing
b.multi-tasking
c.single programing
d.both a and b

Answer: (d)

  1. Multiprocessor system have advantage of

a.Increased Throughput
b.Expensive hardware
c.operating system
d.both a and b

Answer: C.

  1. Scheduling of threads are done by

a.input
b.output
c.operating system
d.memory

Answer: C.

  1. Multiprogramming of the computer system increases

a.memory
b.storage
c.CPU utilization
d.cost

Answer: c

  1. Another type of multiple-CPU system is the

a.mini Computer
b.Super Computer
c.Clustered System
d.both a and b
Answer: (c)

  1. Example of open source operating system is
    a.UNIX
    b.Linux
    c.windows
    d.both a and b

Answer: d.

  1. Main memory of the computer system is also called

a.non volatile
b.volatile
c.reserved
d.large

Answer: b

  1. Secondary memory of the computer system is also called

a.non volatile
b.volatile
c.reserved
d.small

Answer: A

11. Environment in which programs of the computer system are executed is:

a.operating system
b.nodes
c.clustered system
d.both a and b

Answer: a

12. The user view of the system depends upon the

a.CPU
b.software
c.hardware
d.interface

Answer: d

13. Memories are normally classified according to their

a.speed
b.cost
c.indexes
d.both a and b

Answer: d

14. Kernel mode of operating system runs when the mode bit is

a.1
b.0
c.x
d.undefined

Answer: b

15. One that is not a peripheral device of the computer system is

a.keyboard
b.mouse
c.printer
d.register

Answer: d

16. A bit that selects the mode of the operating system is called

a.kernel bit
b.user bit
c.mode bit
d.system bit

Answer: c

17. To access the services of operating system, the interface is provided by the _

a) System calls
b) API
c) Library
d) Assembly instructions

Answer: a

18. Which one of the following is not true?

a) kernel is the program that constitutes the central core of the operating system
b) kernel is the first part of operating system to load into memory during booting
c) kernel is made of various modules which can not be loaded in running operating system
d) kernel remains in the memory during the entire computer session

Answer: C

19. The OS X has __

a) monolithic kernel
b) hybrid kernel
c) microkernel
d) monolithic kernel with modules

Answer: B

20. The operating system manages __.

a.Memory
b.Processor
c.Disk and I/O devices
d.All of the above

Answer: d

21. A program at the time of executing is called __.

a.Dynamic program
b.Static program
c.Binded Program
d.A Process

Answer: d

22. The term “Operating System “means __.

a.A set of programs which controls computer working
b.The way a computer operator works
c.Conversion of high-level language in to machine level language
d.The way a floppy disk drive operates

Answer: A

23. The operating system of a computer serves as a software interface between the user and the __.

a.Hardware
b.Peripheral
c.Memory
d.Screen

Answer: A

24. Which of the following is not advantage of multiprogramming?

a.Increased throughput
b.Shorter response time
c.Decreased operating system overhead
d.Ability to assign priorities to jobs

Answer: c

25. Which technique was introduced because a single job could not keep both the CPU and the I/O devices busy?

a.Time-sharing
b.Spooling
c.Preemptive scheduling
d.Multiprogramming

Answer: d

26. The primary job of the operating system of a computer is to __.

a.Command Resources
b.Manage Resources
c.Provide Utilities
d.Be user friendly

Answer: b

27. Who is called a supervisor of computer activity?

a.CPU
b.Operating system
c.Control unit
d.Application Program

Answer: b

28. The kernel of the operating system remains in the primary memory because __.

a. It is mostly called (used)
b.It manages all interrupt calls
c.It controls all operations in process
d.It is low level

Answer: a

29. Multi-programming systems __.

a.Are easier to develop than single programming systems
b.Execute each job faster
c.Execute more jobs in the same time
d.Are used only on large main frame computers

Answer: c

30. Multiprocessing __.

a.Make the operating system simpler
b.Allows multiple processes to run simultaneously
c.Is completely understood by all major computer vendors
d.Allows the same computer to have the multiple processors

Answer: d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *