Operating System Multiple Choice Questions Set-3

1._ is when the computers are turned ON and the operating system is loaded.

A. Taping
B. Booting
C. Tracking
D. Flashing

Answer: B

2.Operating system is also known as

A. Printer
B. Database
C. Hardware
D. System software

Answer: D.

3. A computer cannot “boot” if it does not have the

A. loader
B. assembler
C. compiler
D. operating system

Answer: D.

4.What is the most important type of system software in a computer system?

A. Tally
B. Operating System
C. Mozilla Firefox
D. Web browser

Answer: b

5. What is the name of the program that controls the overall functions of computers?

A. A Browser
B. An application program
C. The Operating system
D. The file manager

Answer: c

6.__ operating system is the most widely used for personal computers.

A. Linux
B. Unix
C. Windows
D. Machintosh

Answer: c

7. Example of open source operating system is

A.UNIX
b.Linux
C.windows
D.both a and b

Answer: d

8.Main memory of the computer system is also called

A.non volatile
B.volatile
C.reserved
D.large

Answer: b

9.Secondary memory of the computer system is also called

A.non volatile
B.volatile
C.reserved
D.small

Answer: a

10.Environment in which programs of the computer system are executed is:

A.operating system
B.nodes
C.clustered system
D.both a and b

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *